English
Close
Groot 991 1530098935 35hsy6kqnc

GROOT BRUNINK

Een bijzonder landgoed aan de zuidkant van Enschede.

Groot Brunink is een fraai landgoed, waarin bossen, houtwallen, wei- en bouwlanden elkaar afwisselen.

Read next
Bruninkstraat

Groot Brunink is een fraai landgoed, waarin bossen, houtwallen, wei- en bouwlanden elkaar afwisselen.

Het landgoed van 99 hectare omvat bossen en houtwallen afgewisseld met weilanden en akkers. Ten zuiden loopt de Bruninksbeek. De geschiedenis van Groot Brunink gaat terug tot in de 14e eeuw. Op het landgoed ligt het imposante historische boerderijcomplex ‘Hof Brunink’. Hof Brunink is een karakteristieke Twentse boerderij van het hallehuistype en stamt uit het midden van de 19e eeuw. Aan de voorzijde wordt gewoond, aan de achterzijde bevinden zich de stallen. Typerend voor de traditionele Twentse boerderij zijn de met rode pannen belegde zadeldaken en de houten gevelbekleding in te topgevels.

Het gebied wordt doorsneden door enkele zandwegen. Het grootste gedeelte wordt gevormd door een zwak golvend grondmorenenlandschap. In het noorden is het reliëf sterker doordat hier vlak naast elkaar een dekzandrug en het dal van de Bruninksbeek voorkomen, waardoor hoogteverschillen van ca. 3m voorkomen.

In de bossen langs de beek die voornamelijk uit eik en beuk bestaan is o.a gele dovenetel, dalkruid, muskuskruid en hulst te vinden. Dit loofbos gaat over in een grof dennenbos. De bossen in het zuidelijk deel van het landgoed bestaan hoofdzakelijk uit grove den en fijnspar met hier en daar eik. Het gebied telt 58 verschillende broedvogels en tal van vlindersoorten. Ook leven er veel zoogdieren zoals de ree, eekhoorn, konijn, haas, mol en boommarter.

Er kan vrij gewandeld worden op wegen en paden met uitzondering van de erven van boerderijen en woonhuizen. Naast de Groot Bruninksweg is het landgoed ook via en de Kwekkeboomweg te bereiken.

Foto's en informatie via Architectuurgids Enschede.

Opening hours

Contact

Groot Brunink

Bruninkstraat

www.landschapoverijssel.nl/gebieden/grootbrunink

Plan route

Locatiegegevens

1 Groot Brunink
Bruninkstraat
Enschede

Landgoedgrootbrunink2 800X600Px
Landgoedgrootbrunink3 800X600Px