English
Close
Museum buurtspoorweg Enschede

MUSEUM BUURTSPOORWEG

Een uitje naar Museum Buurtspoorweg is een echte belevenis voor oud én jong.

Een uitje naar Museum Buurtspoorweg is een echte belevenis voor oud én jong. De ouderwetse trein rijdt van Boe...

Read next
Kruising Boekelosestraat - Dirk Papestraat
Bekijk de agenda

Een uitje naar Museum Buurtspoorweg is een echte belevenis voor oud én jong. De ouderwetse trein rijdt van Boekelo naar Haaksbergen en terug.

In de voortgetrokken wagons kun je heerlijk genieten van de mooie rit. Kinderen rennen enthousiast door de historische rijtuigen en treinliefhebbers vragen de conducteur de oren van het hoofd over de ins en outs van het rijdend materieel. Voor veel bezoekers is de treinrit in een echte stoomtrein het hoogtepunt van een bezoek aan Museum Buurtspoorweg.

Dat bezoek begint met een rondwandeling over het emplacement van station Haaksbergen of Boekelo. Vrijwilligers beantwoorden er vragen en demonstreren het omzetten van de seinen en wissels. In de werkplaats en de locomotievenloods staan oude stoom- en dieseltreinen te pronken. De complimenten zijn niet van de lucht. “Wat een uitgebreide collectie hebben jullie hier zeg”.

De vrijwilligers kijken allang niet meer op van de bewonderende opmerkingen. “Veel mensen kennen ons vooral van de ritjes met de stoomtrein. Maar we willen het hele verhaal vertellen over de geschiedenis van de lokaalspoorwegen in het oosten van Nederland. Hoe reisden mensen vroeger? Wat betekende de komst van het spoor voor de regio? Hoe werkt een stoomtrein?”

Bewonderen en beleven
Die geschiedenis van de lokale spoorwegen wordt op een levende manier verteld. Alles wordt zoveel mogelijk gebruikt zoals het in vroeger dagen ging. Het is ook echt een belevenis voor kinderen. Op station Haaksbergen kunnen zij in een van de historische wagons op een interactieve manier kennis maken met het goederenvervoer van vroeger. En met een retourkaartje kunnen ze zo vaak heen-en-weer als ze willen!

Wekelijks
Vanaf zondag 7 april 2019 gaan de stoomtreinen van Museum Buurtspoorweg weer wekelijks rijden. Elke zondag kun je dan de museumlocaties in Haaksbergen en Boekelo bezoeken en daarbij een onvergetelijke rit in de historische stoomtreinen maken. Het museum in Haaksbergen opent om 10:00 uur en in Boekelo ben je vanaf 10:30 van harte welkom. Een overzicht van alle rijdagen en online tickets vind je op www.museumbuurtspoorweg.nl.

Ga terug in de tijd
Waan je in vroegere tijden tijdens een bezoek aan Museum Buurtspoorweg en ervaar de bijzondere verhalen van de lokale spoorwegen op een levendige manier. Maak kennis met de unieke verzameling spoorwegtechniek op de museumlocaties Haaksbergen en Boekelo. Deze worden verbonden door een lokaalspoorweg die een belangrijk onderdeel van de industriële ontwikkeling van de regio Twente tastbaar maakt. De gepassioneerde vrijwilligers houden de bijzondere collectie in stand en brengen het verhaal voor de bezoekers tot leven. Een rit in de authentieke stoomtrein door het onvervalste Twentse landschap maakt de reis terug in de tijd compleet.

Bijzondere evenementen
Buiten de rijdagen om organiseert Museum Buurtspoorweg ook in 2019 weer verschillende evenementen. Zo kunnen kinderen op 1e en 2e Paasdag eieren zoeken in het museum te Haaksbergen, zetten ze alle stoomlocomotieven in tijdens een uitgebreide dienstregeling op Hemelvaartsdag, kunnen LEGO-liefhebbers hun hart ophalen op 6, 7 en 8 augustus en halen ze alles uit de kast tijdens de Najaarsstoomdag op zondag 20 oktober. Als aanvulling op deze grote evenementen hebben ze ook bijzondere arrangementen. Stap bijvoorbeeld eens in de unieke railbus WISMAR, boek een ticket voor een culinaire treinrit of leer zelf hoe je een stoom- of dieseltrein kunt besturen. Een compleet overzicht van de evenementen en arrangementen is te vinden op de website van de Museum Buurtspoorweg.

Nieuw: gezinskaart en strippenkaart
Naast een toegangsticket tot het museum inclusief een stoomtreinrit hebben ze vanaf komend seizoen ook nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan het ticket-aanbod. Zo hebben ze de gezinskaart, voor 2 volwassenen en 3 kinderen en de echte treinliefhebber kan bij de Museum Buurtspoorweg terecht voor een heuse strippenkaart waarmee 10 ritten gemaakt kunnen worden. Kortom, ontzettend veel mogelijkheden voor een eersteklas dagje uit!

Opening hours

April t/m oktober; iedere zondag. Juli: iedere woensdag en zondag. Augustus: iedere dinsdag, woensdag en zondag.

Contact

Museum Buurtspoorweg

Kruising Boekelosestraat - Dirk Papestraat

7548 AR Boekelo

+31 53 5721516

www.museumbuurtspoorweg.nl

[email protected]

Plan route

Locatiegegevens

1 Museum Buurtspoorweg
Kruising Boekelosestraat - Dirk Papestraat
7548 AR Boekelo

Eigendieseltrein
Restaurantoprails
Uniekelocatie
Wismar